Un altfel de overtime. Făcut de bunăvoie
Acum patru ani, am organizat prima ediție „8 ore peste program pentru o cauză bună”, în numai cinci săptămâni, cu o echipă formată din patru oameni: Alina Kasprovschi (Fundația Comunitară București), Maria Duduman, Stanislav Georgiev, (ambii lucrau la momentul respectiv în domeniul bancar) și Daniel Mereuță (care conduce o companie de servicii de outsourcing).
Ideea a venit la București de la Daniel Mereuță, care aflase de evenimentul internațional de pe Facebook. El i-a împărtășit-o lui Stanislav Georgiev, la acel moment membru în boardul Fundației Comunitare București și pasionat de voluntariat.
Proiectele de acest fel, în care ONG-urile primesc donații sub formă de expertiză, sunt foarte prețioase. Resursele ONG-urilor sunt limitate și de multe ori activități care ajută la creștere, precum comunicarea, sunt prea costisitoare. Dacă, o dată pe an, profesioniști din București se întâlnesc pentru a dona 8 ore din timpul lor în susținerea unei cauze, asta rezolvă multe nevoi pentru domeniul non-profit. Și, cum experiența e bună și pentru voluntari, creem o legătură de susținere de multe ori pe termen lung, nu doar pentru opt ore.
Ne-am zis cu toții că dacă în Olanda se poate, se poate și la noi. Două zile am dat telefoane la ONG-uri și la voluntari să vedem dacă există interes, iar răspunsurile primite ne-au încurajat. Lucram la organizare seara sau noaptea pentru că toți aveam serviciu ziua.
Așa am găsit o locație, pe Cosmin Alexandru ca moderator, șapte proiecte și vreo 30 de voluntari. Proiectele s-au înscris la eveniment, la prima ediție, pe bază de „avem o idee și avem nevoie de experți ca să o punem în practică”. Mulți și-au clarificat briefurile chiar în noaptea evenimentului.
La prima ediție, aveam emoții cu privire la energia oamenilor, care veneau cu toții după o săptămână de lucru. Ne gândiserăm la tot felul de strategii pentru ca oamenii să nu plece sau să nu tragă chiulul la miezul nopții. Nu s-a întâmplat așa. În noaptea evenimentului, Cosmin posta pe Facebook: ”Am trăit s-o văd și p-asta – la prima pauză, după două ore de muncă, mai mulți participanți au vrut să nu ia pauză, ca să poată continua lucrul.”
Citește întreaga poveste pe IQads: http://www.iqads.ro/articol/38114/un-altfel-de-overtime-facut-de-bunavoie