Rezultate din 2016 după 8 ore de lucru
2016. 11 echipe formate din voluntari cu expertiză în comunicare, planificare strategică, design, branding, web design, copywriting și PR, au lucrat timp de opt ore pentru a găsi soluții la 11 teme de comunicare înscrise de zece organizații non-profit din București și Ilfov.
ORGANIZAȚIA SUEDEZĂ PENTRU AJUTOR UMANITAR INDIVIDUAL a pus pe masa de lucru o strategie de poziționare și branding pentru organizație. Din echipa de voluntari cu expertiză au făcut parte: Ioana Guică, Art / Design; Ana Cambei, Copywriter / PR; Cristina Udățeanu, Strateg / PR; Oana Pincu, Social Media; Ruxandra Finichiu, Social media expert; Adrian Grecu, Fundraising / Vânzări.
În cele opt ore de lucru, s-a făcut o evaluare a strategiei și a modalităților de comunicare care au avut rezultate în organizație. Apoi, au scris pe foaie greșelile strategice prin care imaginea organizației nu reușește să pătrundă puternic în piață și în mediul online. Pornind de la punctele forte și slabe, a fost creat un plan de comunicare pentru facebook și site cu costuri minime de implementare.
După eveniment, echipa organizației a lucrat la modificarea mesajelor, la articolele de pe site și la postările de pe facebook. Ioana Guică a ținut legătura și după cele 8 ore cu echipa. A făcut posibilă colaborarea între ei și studenții de la Politehnică pentru a modifica siteul, iar studenții lucrează și acum la el.
Până să participe la 8hours, primeau des feedback că oamenii nu înțeleg clar cu ce se ocupă și ce anume fac sau care este legătura între hostelul pentru animale, spălătoria ecologică, copii/tineri cu dizabilități și seniori marginalizați.
Prin strategia de branding și modalitățile de comunicare sugerate de echipa de voluntari, Organizația Suedeză pentru ajutor umanitar individual a reușit să aibă o imagine unitară care oferă o varietate de servicii. Acum simt că sunt priviți ca un ONG versatil, cu o gamă largă de servicii, care implementează proiecte interesante pentru persoane cu dizabilități și seniori. În plus, au început să scrie lunar articole de specialitate pentru a se poziționa ca experți pe piață și au demarat proiectul “Colegul meu”, prin care pun în valoare fiecare membru al echipei în online.
ORGANIZAȚIA UMANITARĂ CONCORDIA. De rezolvat: un concept pentru un brand – hostel, cu cafenea inclusă. Din echipa de voluntari cu expertiză au făcut parte: Ramona Bilic, Strateg; Andreia Diaconu, Comunicare în vânzări; Ioana Ilie, Strategie / Lansare de produs; Laura Birja, PR; Corina Bratu, Comunicare strategică; Emilian Manolache, Art; Tudor Cătălin, Social media expert.
Echipa a reușit să finalizeze un plan pentru construirea brandului, o strategie de marketing și comunicare, un concept pentru lansarea celor două proiecte (hostel și cafenea). După eveniment, echipa s-a reîntâlnit și a lucrat pe elemente de identitate vizuală, dezvoltare canale de comunicare proprii și un plan de promovare online pentru hostel.
VIITORPLUS ASOCIAȚIA PENTRU DEZVOLTARE DURABILĂ. Echipa asociației a avut nevoie de un update la site-ul ecoprovocarea.ro și de un plan de promovare. Din echipa de voluntari cu expertiză au făcut parte: Petronela Niță, Art / Design; Cornel Chintoi, Web designer; Emilia-Alexandra Radu, PR cu experiență ONG; Raluca Marinescu, Social media expert; Andreea Prisăcariu, PR; Uleia Liliana, Copywriter.
În cele opt ore, echipa a soluționat aproape toate detaliile din brieful propus. Formularul de înscriere în site a avut nevoie de timp suplimentar.
După eveniment, voluntarul IT s-a implicat pentru terminarea acestei soluții tehnice și a lucrat foarte bine cu unul dintre colegii din asociație. Toate soluțiile propuse au fost puse în practică, iar rezultatele au fost simțite așa: mai mulți profesori integrați în program, mai mulți elevi cu care se lucreză în diverse activități, un număr tot mai mare de cadre didactice au intrat în contact cu programul care este cunoscut acum la nivel național, nu doar în trei județe cum era. Deși nu era în brief, voluntarii au creat și un template ppt dedicat proiectului, iar echipa asociației îl folosește acum la întâlnirile cu potențiali parteneri/companii.
VIITORPLUS – ASOCIAŢIA PENTRU DEZVOLTARE DURABILĂ. Echipa asociației a mai propus spre rezolvare o campanie de comunicare pentru proiectul „Aleg să împăduresc”. Din echipa de voluntari cu expertiză au făcut parte: Florescu Braduț, Strategie / poziționare brand; Vica Schipor, Copywriter; Jitariță (Ciubuc) Ana Maria, PR; Istrate Raluca, CSR; Vlad Giogu, Brand identity / visual communication.
Au reușit să repoziționeze programul de împăduriri al asociației și au găsit soluții de comunicare pentru procese tehnice care fac parte din munca lor. S-au creionat idei bune pentru campanii de guerrilă, iar după eveniment au recrutat voluntari pentru acest tip de campanie. Toată comunicarea în media făcută după eveniment a promovat mesajul cheie pe care l-au găsit voluntarii cu expertiză – pădurea scut de apărare împotriva stihiilor naturii.
ECHIPA ASOCIAȚIEI LINDENFELD și-a dorit să dezvolte un manual de brand și
comunicare pentru programul educațional Ajungem MARI. Pentru acest proiect s-au înscris următorii voluntari cu expertiză: Mădălina Popovici, PR; Diana Lupu, Brand strategist; Octavian Todiruț, Designer/ Art; Florin Adamache, Social media expert; Teodora Pătrăuceanu, Comunicare strategică; Daniela Habără, Copywriter; Raluca Ene, Comunicare social media.
Echipa avea în plan să creeze un manual de brand și comunicare, însă la fața locului voluntarii cu expertiză au simțit nevoia să intervină și la comunicarea de pe Facebook sau la un design nou pentru logo. Au reușit să finalizeze textele pentru o platformă de servicii si denumirile cele mai importante “Servicii cu suflet” și “Furnizorii de bine”. Nu au reușit să rezolve toate elementele de identitate de brand. Dacă mai participă la altă ediție, echipa asociației vrea să insiste să rezolve un singur proiect, o singură temă, o singură soluție. Au simțit că s-au pierdut în multe subiecte și nu s-au concentrat pe o singură problemă.
ECHIPA ASOCIAȚIEI SOL MENTIS a organizat în 2016 un curs de educație parentală și a avut nevoie de un plan de comunicare pentru promovarea proiectului. Din echipa de voluntari cu expertiză au făcut parte: Ivona Băbărelu, Strategist; Andreea Velicoiu, Copywriter; Eduard Ciobotea , Art; Vasilică Tănase, Copywriter; Viorel-Iulian Ardei, Social media expert; Anca Banița, PR.
Ce au reușit să creeze în timpul evenimentului: un set de reguli despre cum poate fi administrată pagina de FB și structura pentru campania de promovare a programului. Nu au reușit să facă un plan concret cu timeline. După eveniment, au implementat setul de reguli pentru Facebook, dar nu au reușit să pună în aplicare structura pentru campania dedicată părinților, publicul lor țintă. Părinții nu își permit să plăteasc cursuri de educație parentală, iar echipa asociației nu a hotărât încă care sunt cele mai bune instrumente prin care să facă această campanie.
SPECIAL OLYMPICS ROMÂNIA a propus spre rezolvare o campanie de comunicare pentru proiectul Educație unificată în școli. Din echipa de voluntari cu expertiză au făcut parte: Alin Zăinescu, Strategie comunicare; Claudiu Jojatu, Business develpment / strategie; Bianca Dumitrascu, Art / Design; Sorin Trancă, Copywriter; Monica Grecu, PR; Oana Pop, Poziționare strategică / educație incluzivă.
După opt ore de lucru, echipa Special Olympics nu a ajuns la un plan final de comunicare pentru proiect. Ideile au fost creative și bune, dar organizația și-a dat seama că nu dispune de resurse financiare pentru a le implementa.
ASOCIAȚIA INIMA COPIILOR, ÎN COLABORARE CU ASOCIAȚIA CONSULTANȚILOR ÎN LACTAȚIE DIN ROMÂNIA. În lucru a fost o campanie out-of-the-box pentru încurajarea alăptării. Din echipa de voluntari cu expertiză au făcut parte: Cristina Colocioiu, PR; Adina Tecarău, Copywriter; Alexandra Vasile, Social media expert; Andreea Laca, PR; Simona Lupica, Comunicare strategică; Alecsandru Imbuzan, Art / Design.
Seara a început cu o analiză a felului în care subiectul „alăptare” este perceput de către public. Au primit de la voluntari idei la care nu s-au mai gândit. Au dezbătut abordări și căi prin care mesajele unei campanii pot fi eficiente ținând cont că subiectul este sensibil și nișat. Cum subiectul e destul de nou pentru publicul românesc, echipa a simțit nevoia să reformuleze brieful. Echipa de voluntari i-a ajutat să aleagă ideile bune, să contureze mesajul unei campanii și au schițat un plan cu canale de comunicare pe care să le abordeze. Ideile încă nu au fost puse în practică, echipa asociației așteaptă ca Banca de Lapte să meargă bine.
FUNDAȚIA CHANCE FOR LIFE a avut nevoie de un manual de identitate vizuală și de machete. Din echipa de voluntari cu expertiză au făcut parte: Rotaru Adina Maria, Strateg; Frunză Codruța, Grafică; Popa Irina, Copywriter; Petrica Buzea , DTP; Ifrim Irina, Project Manager; Gabriela Toma, Grafică.
Au reușit să pună la punct un manual de identitate vizuală, un set de propuneri și recomandări pentru organizație pe baza informațiilor din manualul de identitate vizuală creat în cadrul evenimentului, dar și câteva soluții punctuale pe două materiale promoționale (două flyere) cu programele principale ale organizației, respectiv ”Bursa Chance for Life” și ”Speranța pentru Azi”.
Au rămas nerezolvate templete-urile ce urmau să fie folosite pentru a promova programele organizației. După eveniment au reușit să le soluționeze împreună cu voluntarii și echipa asociației.
Implementarea soluției a adus pentru fundație o îmbunătățire a imaginii. Au primit feedback pozitiv atât de la colegii din organizație, cât și de pe facebook sau de la colaboratorii din proiecte.
TEACH FOR ROMANIA a avut nevoie de un plan pentru o campanie de poziționare pentru organizație. Din echipa de voluntari cu expertiză au făcut parte: Petcu Cristina, Copywriter; Martin Alexandra, PR; Ciocazanu Hanny, Strateg; Climov Cristina, Comunicare/ recrutare / proiecte educaționale; Alexandra Corolea, Comunicare strategică; Ana Sipciu, Social media expert.
Voluntarii au stabilit profilul donatorului Teach for Romania și au ajuns la un concept care să stea la baza unei campanii. Mesajul cheie „Ajută un copil să învețe să scrie. Viitorul” a fost adaptat în toate campaniile de fundraising ale organizației după eveniment.