Portret de mentor: Samira Natour, mamă, designer și entertainer
“Când îți deschizi inima, așa cum e ea, și nu îți este frică de vulnerabilitatea ta și vrei să participi la ceva care nu-ți aduce un beneficiu personal, asta aduce valoare într-un proiect de voluntariat. Dar asta-i general valabil pentru orice faci în viață.”
Organizăm 8 hours overtime for a good cause de cinci ani și mereu întâlnim oameni care vor să ajute Bucureștiul cu ce au ei mai de preț: experiență și timp. Indiferent că s-au născut aici sau lucrează și si-au făcut noi familii, lor le pasă de orașul în care traiesc, și mai mult, le pasă de oamenii cu care trăiesc și muncesc zi de zi. Îi vedem, îi cunoaștem, sunt mii de oameni care donează, contribuie, fac parte din programele Fundației Comunitare București. Ca în fiecare an, îi scoatem în față pe cei care își donează timpul și energia în beneficiul organizațiilor sau grupurilor de inițiativă la 8 hours overtime for a good cause. Samira Natour este designer de peste 10 ani, cu experiență în redacții și agenții de custom publishing și publicitate, înainte de a-și fonda propriul studio de design – Studio Zvâc. Este specializată în design editorial, și zice tot ea, “am habar și de online”. Pe 15 martie, la cea de-a șasea ediție de 8 hours overtime for a good cause, își va dona timpul, energia și tot ce știe către Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative din România. Asociația își dorește dezvoltarea unei aplicații online gratuite, care să ofere materiale video de suport cu exerciții specifice de recuperare.
Samira, spune-ne în câteva cuvinte cine ești și de ce vii pe 15 martie la hours overtime for a good cause, în loc să îți petreci timpul cu cei dragi?
Eu sunt multe la un loc și-n același timp, dar pe poziții fruntașe stau mândre și privesc cu încredere spre viitor designerul, mama și entertainerul. Zi de zi le combin și mai pun și altele pe de-asupra, deși, în majoritatea timpului, lucrez pe proiecte de design pe cont propriu de vreo 5 ani și ceva sub umbreluța Studio Zvâc și o însoțesc pe Tea, fetița noastră, în aventuri de viață, împreună cu soțul meu. În loc să-mi petrec timpul cu ei, donez o noapte de vineri pentru că-i foarte comfortabil să rămân acasă, în brațele lor. Așa că ies din zona mea de comfort și îmi pun la bătaie forțele cu echipa minunată din care o să fac parte pentru a încerca să mișc o mică parte din mine și din noi toți.
Ce te-a făcut să fii mentor pentru proiectul celor de la Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN)?
Îmi place la proiect că se adresează persoanelor care suferă de boli neurodegenerative, mai mult, faptul de a crea și gândi structura unei aplicații mobile vine la țanc, pentru că mă aflu în proces de dezvoltare a skill-urilor mele de designer și pe partea de UI/UX design. Și uite cum propunerea venită din partea voastră de a fi mentor în acest proiect pe care-l urmăresc deja de ceva vreme nu e doar o bucurie și o onoare, ci este și extrem de practic pentru parcursul meu profesional.
Care îți sunt așteptările de la seara 8i? Cu ce vrei să pleci după cele 8 ore de voluntariat?
Cu ce știu că voi pleca, adică: cu vibe bun. Unde-s mulți care vin să dăruiască, că-i timp sau know-how, e și o energie fantastică. Iar mie îmi plac oamenii, deși nu mereu vreau să-mi recunosc asta. Și-n plus, vreau să plec cu structura aplicației, astfel încât APAN să poată da drumul proiectului cât de repede.
Ce crezi că nu trebuie să lipsească atunci când lucrezi în echipă pentru un proiect de voluntariat?
Zâmbetul nu trebuie niciodată să nu lipsească. Când îți deschizi inima, așa cum e ea, și nu îți este frică de vulnerabilitatea ta și vrei să participi la ceva care nu-ți aduce un beneficiu personal, asta aduce valoare într-un proiect de voluntariat. Dar asta-i general valabil pentru orice faci în viață.
Ce vrei să schimbe în tine experiența de la 8i?
Vreau să mă uit în jur cu mai multă iubire, indiferent de ceea ce văd. Și să fiu disponibilă să fac încă un pas înspre oameni și comunități care au nevoie de mine într-un fel sau altul, pentru că așa voi reuși să mă întorc la mine, cea din interior.
Despre ediția din 2019
În 2019, Janssen România, compania farmaceutică a Johnson & Johnson România, este partenerul nostru pentru granturi și va acorda finanțări unor proiecte, pentru ca acestea să-și crească impactul sau vizibilitatea. Evenimentul „8 hours overtime for a good cause” este organizat, din 2014, de Fundația Comunitară București împreună cu o echipă de voluntari.