“Este uimitor ce rezultate se nasc când investim doar opt ore din timpul nostru liber”
Pe 15 martie, Fundația Comunitară București organizează a șasea ediție a 8 ore peste program pentru o cauză bună, un eveniment de voluntariat specializat.
În 2019, punem împreună 10 grupuri de inițiativă și ONG-uri și voluntari-specialiști din diverse domenii, care să îi ajute să își rezolve 10 nevoi punctuale.
Ne bucurăm că Janssen, Compania farmaceutică a Johnson & Johnson România, este alături de noi, ca partener pentru granturi.
Ioana Nainer, Patient Engagement, Advocacy & CSR Lead la Janssen, ne-a spus de ce susțin evenimentul și de ce e important să lucrăm împreună pentru a avea un impact pe termen lung.
Pe 15 martie, zeci de voluntari-specialiști vor face noapte albă pentru 10 cauze bune. De ce este important ca oamenii să doneze timp și experiență profesională?
Consider că împreună suntem mai puternici şi avem un potenţial mult mai mare să reuşim să realizăm ceea ce ne propunem, decât dacă am încerca acelaşi lucru de unii singuri. Împreună poate însemna fie o cristalizare a eforturilor şi timpului unor persoane, a unor organizaţii ori ale reprezentanţilor mediului privat. Cert este faptul că noi, oamenii, suntem fiinţe sociale prin definiţie şi „funcţionăm” mult mai bine alături de alte persoane care sunt animate de aceleaşi preocupări precum ale noastre, care ni se aseamănă, dar care, în acelaşi timp, au ceva diferit. Oricât de mult ne-am dori, sau am încerca să cuprindem cât mai multe informaţii, tot nu le putem acoperi şi nu le putem cuprinde pe toate. Şi ce să vezi? Nici nu trebuie să ne propunem acest lucru pentru că riscăm să ajungem în extrema în care cunoaştem câte puţin din toate şi nimic în profunzime, astfel încât să ne putem servi de acele date în mod practic. De aceea, cred că „8 ore peste program pentru o cauză bună” este un proiect care se încadrează natural în peisajul comunităţii noastre şi care reuşeşte prin formatul său să adreseze foarte bine două aspecte critice pentru succesul oricărei iniţiative: timpul şi specializarea. Este uimitor ce energie bună şi ce rezultate se nasc atunci când, împreună, investim doar opt ore pe an din timpul nostru liber pentru a contribui la această schimbare în bine a comunităţii noastre, o schimbare pe care ne-o dorim cu toţii, dar pentru care nu facem prea multe în viaţa de zi cu zi.
Anul acesta, cu sprijinul Janssen, proiectele vor primi o finanțare pentru a-și crește impactul și vizibilitatea. De ce le susțineți astfel?
Credem foarte tare în potenţialul comunităţii noastre şi al eforturilor comune pentru a genera schimbări în bine care, posibil că de cele mai multe ori, nu au un impact direct asupra membrilor organizaţiei. Cu siguranţă, însă, aduc plus valoare în nişte zone pe care noi le considerăm vitale pentru sănătatea şi bunăstarea unei comunităţi. De aceea, platforma noastră de implicare în comunitate se numeşte „Împreună pentru fiecare zi de mâine” şi este dezvoltată pe trei direcţii: salvarea și îmbunătățirea vieților femeilor și copiilor; prevenirea afecțiunilor în rândul populațiilor vulnerabile și întărirea capacității personalului medical.
La baza acestei viziuni clar articulate, pe care o avem cu privire la misiunea noastră în cadrul comunităţii din care facem parte, se află Crezul Nostru, respectiv cel de-al treilea paragraf al acestuia. Ne propunem să ajutăm oamenii să fie mai sănătoşi, prin asigurarea unui acces mai bun la resursele specifice şi a unei îngrijiri superioare în cât mai multe locuri din întreaga lume. Sprijinim acţiunile benefice şi caritabile, eforturile de îmbunătăţire a sănătăţii şi educaţiei şi avem un angajament cu scopul de a proteja mediul înconjurător şi resursele naturale aferente. Anul trecut, de exemplu, prin intermediul a 41 de proiecte pe care le-am susţinut, am reuşit să ajungem la un număr de 35.000 de beneficiari direcţi.
La “8 ore peste program pentru o cauză bună” lucrăm împreună pentru a rezolva probleme relevante pentru comunitate. Cum vedeți această implicare în comunitate?
Sunt de părere că exact această formă de lucru „împreună” este cheia reuşitelor şi a impactului pe termen lung. Este cumva firesc ca aceste teme de proiecte, foarte aplicate, să vină din partea membrilor comunităţii, a organizaţiilor care sunt cel mai bine conectate la realitatea grupurilor de care aparţin. Formatul „8 ore peste program pentru o cauză bună” cred că dă oricui oportunitatea şi şansa de a se implica în acest proiect şi de a contribui la acea schimbare pozitivă din jurul nostru, despre care spuneam puţin mai devreme, prin dezvoltarea iniţiativelor înscrise.
Ați susținut și Swimathon București, cel mai mare eveniment sportiv de strângere de fonduri din România. În ce alte acțiuni vă mai implicați?
Anul trecut, Janssen a aniversat 25 de ani de activitate în industria farmaceutică locală, ocazie cu care am dorit să marcăm acest moment important pentru noi alături de membrii comunităţii noastre. De aceea, am susţinut Swimathon-ul în calitate de partener principal şi am participat în competiţie cu două echipe formate din membrii tuturor diviziilor Johnson & Johnson prezente în România.
Acţiunile în care ne implicăm se încadrează într-una dintre cele trei direcţii ale programului nostru de susţinere a comunităţii, iar cea mai recentă dintre acestea, care are atât o componentă financiară cât şi una care presupune implicarea oamenilor din companie, este un proiect naţional adresat elevilor de şcoală gimnazială şi de liceu.
Aveți un mesaj pentru voluntarii și proiectele care vor participa la eveniment?
Mi-aş dori ca proiectele să beneficieze de un număr cât mai mare de voluntari şi să primească astfel toată expertiza şi atenţia de care au nevoie pentru a deveni realitate. Mesajul meu este: „Ne vedem acolo!”.