#8hoursovertime este cand faci overtime din proprie inițiativă pentru că asta e ce ai mai bun de oferit comunității

 In Povești

Am început antrenamentul pentru 10 martie cu voluntarii înscriși la eveniment. Ne bucurăm de fiecare dată de nume pe care le-am văzut și în listele din anii trecuți. Așa că i-am luat la întrebări pe cei care nu se află la prima ediție „8 ore peste program pentru o cauză bună.”

Raluca Istrate se află anul acesta la masa fundației Donatorilor Benevoli de Sânge și completează echipa cu experiența ei în comunicare strategică, CSR și sustenabilitate.

Dacă ar fi să scrii pe Twitter despre 8hours, ce ai scrie?

#8hoursovertime este când faci overtime din proprie inițiativă, cu drag, din suflet, pentru că asta e ce ai mai bun de oferit comunității.

De ce continui să vii la 8hours, de ce te face să te simți bine?

Continuu să particip la eveniment pentru că e o idee absolut minunată: te alături unor oameni extraordinari în domeniul lor de expertiză și înveți în 8 ore de la ei cât în 6 luni. Pe de alta parte, ai ocazia să ajuți proiecte din zona non-profit care, de asemenea, cresc în 8 ore cât s-ar dezvolta organic într-un an. Practic, cele 8 ore de muncă intensă te solicită extrem de mult, dar return-ul este pe masură, iar satisfacția personală, în miez de noapte, nu poate fi măsurată nicicum.

Cum se mișcă/gesticulează oamenii la eveniment?

La eveniment, oamenii gesticulează la fel ca la muncă, fiecare în stilul propriu. Nu sunt mai inhibați sau mai reținuți, mai ales că vorbim de oameni creativi, comunicativi, expansivi. Noi nu ne cunoaștem între noi de dinainte (decât prin excepție) și nici nu avem foarte mult timp la dispoziție pentru a ne cunoaște, căci avem 8 ore pentru producție, nu teambuilding, așa că orice formă de comunicare și expresie este binevenită.

Ce se află pe o masa de lucru?

Pe masă avem: băuturi (cafea, apă, energizante), device-uri (laptopuri, tablete, telefoane, cabluri de date, încărcătoare), markere, pixuri, țigări, fructe, broșuri și materiale de prezentare ale ONG-urilor.

Ce cuvinte ții minte de  la eveniment?

În 8 ore am vorbit pe romgleza clasică, deci mi-au rămas în minte de la “obiective” până la “endorsement”, “claim” și “imagine publică”. E adevărat că, în acest punct, se vede clar diferența între limbajul corporatist (dar pe care oamenii de creație îl stăpânesc extrem de bine) și cel cunoscut ONG-iștilor, dar asta nu face decât să comunicăm și mai bine. Am văzut-o ca pe o diversitate în comunicare.

De ce te implici în comunitate în timpul liber?

În comunitate te poți implica doar în timpul liber, dacă nu ai norocul să o faci ca job. Aș recomanda oricum o astfel de implicare în comunitate, ca voluntariat, pentru “return-ul investiției”, unde investiția este cea de timp și energie, iar return-ul constă în mai multe cunoștințe și înțelegere a subiectului dezbătut, o deschidere a minții venite din contactul cu acești oameni extraordinari, un rezultat al muncii fabulos, care îți dă o satisfacție personală pe care doar voluntariatul ți-o dă. Atunci când faci lucruri bune voluntar, satisfacția personală e mult mai mare decât atunci când le faci pentru că „trebuie”.

Dacă în comunitate s-ar produce un dezastru, ce calități ai pune în joc ca să contribui la reorganizare?

Cred că o calitate sine qua non, într-o astfel de situație, este „păsarea”, interesul de a ne reorganiza. Menționez asta deoarece nu întotdeauna, în istorie, oamenii au avut un interes în reconstrucția unei societăți distruse. Cred că aici putem să ne gândim inclusiv la situația pădurilor din România, caz în care nu vedem să existe interesul necesar pentru redresarea situației. Mai departe, un alt ingredient de care am avea nevoie este dragostea pentru această planeta, pentru semenii noștri, pentru generațiile viitoare. Dacă nu ne pasă de aspectele astea, încă o dată, nu ne vom mobiliza să ne reorganizăm. În voluntariat, dragostea este un element esențial: dacă nu o ai și nu ești dispus să o împărtășești, nu vei schimba nimic în bine, poate chiar dimpotrivă, pasivitatea ta va încuraja sau întreține o stare distructivă.

 

Recent Posts

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Formular de contact

Ai o intrebare pentru noi? Ne poti scrie in casuta de mai jos:

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search